Khumbu - Nepal

Muson. Definitie: Vant periodic stabil, caracteristic pentru partile sudice ale Asiei, care bate 6 luni dinspre continent spre ocean (iarna) si 6 luni dinspre oceam spre continent (vara). Pe dracu! Te ploua toata ziua si in fiecare zi! Dupa 14 zile de inotat, pardon, mers, am reusit sa vedem Himalaya adevarata, care pana acuma ni s-a prezentat doar sub forma de dealuri, care ajung pana la 5000m. Abia peste 5000m sunt “munti”.
Distantele si timpul nu sunt ceea ce par. 180km poa sa insemne: 2 zile de mers cu autobusul local de la Kathmandu la Jiri sau 20 de zile de trekking prin Parcul National Sagarmatha. Ne-am trezit dis de dimineata cu aplomb si…ce sa vezi? Musonu! Musonul este un fenomen meteorologic care te face sa pierzi autobusul. Urmatoru bus isi anulase “cursa” din lipsa de benzina (ne-a trecut de dor de cozile de la benzina din Romania ceausista…). Asa ca luam busu catre cel mai indepartat oras pe directia noastra. Charikot.
Ni se propun tot felu de variante de bus spre Jiri (astazi seara cu siguranta la 16, 17, 18). Si toate cu fermitate. Evident: lipsa de benzina…Dar maine dimineata la 8 suta la suta! 7 trezirea! Binenteles ca abia pe la 12 apare un bus care ne induce in sfarsit la Jiri, cel mai fain loc de bolit 3 zile cu 40*C (pui si tu semnu de grad ca io nul am pe comp) pt Manivela. Pt. refacere bagam Jiri – Shivalaia 3h.
Intalnim pe viitorul mare cantaret la sithar (o chitara indiana cu multe, multe corzi) care este de origine franco-turca si traieste de un an in India pt. a-si aprofunda arta. Dunja.
Urmatoarea zi ne continuam urcarea pana la 3300m, care ne adduce cunstiinta cu un nou personaj, Gilbert (calatoreste de 8 ani prin Nepal, in special vestul necunoscut de turisti, si care si-a castigat banii pe o ferma de viermi).
Ajungem dupa inca 2 zile in Puiyan unde stam la un lodge (cabana nepali style) cu DVD-Player si TV. Urmatoarea zi nu ne lasa din nou musonu sa iesim din casa, asa ca platim 200 NR (adica 2 euro) ca sa dea drumu la curent in sat ca sa ne uitam la un film Bollywood…sau doua…
Ne razbunam pe muson (=detinatorul a multe lipitori – rame micute si dragute care iti sug sangele) mergand timp de 12h pana la Jorsale unde ne oprim la carciuma satului.
Visatul de catre noi, Namche Bazaar (3445m), a fost pt. noi ca un balon de sapun. zgomotul de fundal este cel al cioplitorilor in piatra de constructii.
Musonu ne este din nou alaturi ca un prieten drag, inoptam la Dole, dupa care ajungem pe malul unui lac de o culoare ireala, la Gokio (4750m), unde 2 zile ne ploua continuu si rece. Am fi vrut sa urcam pe Gokio Ri, un deal de 5500m, dar ceata nu ne-ar fi lasat sa vedem la 2m in fata noastra.
Asa ca plecam spre valea urmatoare, paralela cu Gokio, care ne va aduce mai aproape de visatul nostrum varf, Everest!
Traversam cel mai lung ghetar din Nepal, Ngozumpa, intrand pana la brau in apa cu sloiuri de gheata
Ratacim inca vreo 2h in cautarea pasului ChoLa (5420m), pe care il traversam pana la urma pe un ghetar.
Ajungem dupa 14h in Lobuche, cea mai scumpa “statiune” din Khumbu. Urmatoarea zi ne oprim la Piramida Italiana, un centru de cercetare la altitudine, infiintat de Ardito Desio, cel care a condus prima expeditie victorioasa pe K2.
In aceeasi zi urcam pana in Gorak Shep (5180m), ultima asezare inainte de tabara de baza a Everestului. Bucatarul cabanei este si receptioner, si dansator, si cantaret, si participant la Maratonul Everestului.
Dupa 20 de zile de ploaie musonu ne daruieste o zi senina, zi in care reusim sa urcam pe Kala Pattar (5545m), the best view point a varfului nostru preferat. Soarele tine cu noi asa ca avem parte de o priveliste superba a gigantilor care ne inconjoara: Everest, Lhotse, Nuptse, Pumori, Kantega, Cholatse, Lobuche etc…
Dupa o noapte intreaga de ninsoare, musonu pleaca in vacanta.
Si Pumori deasupra cabanelor…
Coboram apoi prin zapada pana in Dughla unde un pod rupt ne oblige sa o luam pe un alt traseu, neumblat de turisti.
Seara ne oprim in Pangboche, de unde ne va insoti Ama Dablam, sora mai mare a Matterhornului., pana cand ne intampina din nou, cu bratele deschise, musonu….
Vizitam cea mai mare manastire din Khumbu: Tengboche.
In drum spre Namche Bazaar facem un mis ocolis pana in Khumjung, cea mai mare asezare din Khumbu situata la 3500m.
Strabatand “jungla” himalaiana descoperim un hotel imens, care ne aduce aminte de vila lu Ceausescu, la a carui constructie au ajutat si muntii, pe care ii poti vedea in interior.
Seara in Namche avem o intalnire inedita cu “bloody” John & Bridget, cu care ne vom petrece mult timp impreuna in urmatoarea saptamana; si un journalist britanic care traieste de un an in Khumbu, a gasit urme de Yeti si crede ca este urmarit de CIA.
Musonu ii sperie pe turisti, dar ii atrage in schimb pe calatori, oameni deosebiti cu care poti lega prietenii pe viata.
Dupa 25 de zile de trekking, ultimul urcus ne duce cu greu in Lukla, de unde vom zbura in Kathmandu, unde ne asteapta o canicula infernala. Musonul ramane zambind in urma noastra…se pare ca si lui ii place mai mult pe munte…